Yükleniyor, lütfen bekleyiniz.

Kazakistan’da Türkçe Öğretimine Yönelik Eğitmen Eğitimi Programı Tamamlandı

03.12.2024
Kazakistan’da Türkçe Öğretimine Yönelik Eğitmen Eğitimi Programı Tamamlandı
Kazakistan’da, 4-29 Kasım 2024 tarihlerinde İbn Haldun Üniversitesi ve Al Farabi Üniversitesi iş birliğiyle Türkiye Türkçesi Öğretimi Eğitmen Eğitimi Sertifika Programı düzenlendi. Program, Almatı’daki üniversitelerdeki Türkoloji ve Türk Dili Edebiyatı öğretim üyelerine yönelikti ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) desteğiyle gerçekleştirildi. Katılımcılar, çevrimiçi seminerlerde Türkçe öğretimindeki güncel yöntemler ve stratejiler hakkında bilgi edinip, Almatı’da düzenlenen yüz yüze etkinliklerde teorik bilgilerini pratiğe dökme fırsatı buldular. Eğitim sonunda katılımcılar, Türkçe öğretimine dair bilgilerini zenginleştirirken, Türkiye ile Kazakistan arasındaki kültürel etkileşimin arttığını belirttiler.

İbn Haldun Üniversitesi ve Al Farabi Kazak Milli Üniversitesi (KazNU) Türkoloji ve Doğu Ülkeleri Tarihi Bölümü iş birliği ile bir aylık bir mesleki gelişim semineri olarak düzenlenen Kazakistan’da Türkiye Türkçesi Öğretimi Sertifika Programı 4-29 Kasım 2024 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) desteğiyle hayata geçirilen bu proje, Türkçe’nin uluslararası alandaki öğretimini geliştirmek, yenilikçi yöntemler sunmak ve Türkiye ile Kazakistan arasındaki kültürel etkileşimi güçlendirmek amacı taşımaktadır.

Seminer, üniversite öğretim elemanlarının bilgi ve iletişim teknolojileri kullanım becerilerini geliştirmek, yapay zekâ olanaklarıyla tanışmalarını sağlamak, öğrencilerin kelime dağarcığını zenginleştirmek ve Türkçe öğretim sürecinde dil becerilerini ilerletmek amacıyla düzenlendi. Seminere, Al-Farabi Kazak Milli Üniversitesi, Abay Kazak Milli Pedagoji Üniversitesi, Kazak Milli Kızlar Pedagoji Üniversitesi ve Abylay Han Kazak Uluslararası İlişkiler ve Dünya Dilleri Üniversitesi’nden öğretim elemanları katıldı.

Eğitimde, İbn Haldun Üniversitesi, Gazi Üniversitesi (Ankara), İstanbul Üniversitesi, Al-Farabi Kazak Milli Üniversitesi ve Yunus Emre Enstitüsü’nden öğretim üyeleri bilgilendirici seminerler düzenleyerek, yabancı dil öğretiminde dijitalleşme ve modern teknolojiler konusundaki pedagojik deneyimlerini paylaşmışlardır. Çevrimiçi ve yüz yüze olmak üzere iki aşamalı bir formatta düzenlenen eğitim programında, çevrimiçi seminerlerin ardından Almatı’da düzenlenen bir haftalık kapanış programı katılımcıların edindikleri teorik bilgileri pratiğe dönüştürmelerine olanak sağlamıştır. Mesleki gelişim atölyesini başarıyla tamamlayan Türkçe öğretmenlerine 80 saatlik uluslararası sertifika verilmiştir.

İbn Haldun Üniversitesi Diller Okulu Müdürü M. Furkan Alpat ve öğretim görevlileri, Türkiye Cumhuriyeti Almatı Başkonsolosu Evren Müderrisoğlu ve Eğitim Ataşesi Ayhan Korkmaz’ı ziyaret ederek projeye dair bilgi paylaşımında bulunmuş ve bu alandaki iş birliği imkanlarını değerlendirmiştir. Ayrıca, Türkiye ile Kazakistan arasında eğitim alanındaki bağları güçlendirme yolunda çeşitli kurumlara yapılan ziyaretlerde olası iş birlikleri için görüşmeler gerçekleştirilmiştir.

Program sonunda katılımcılar, programın içerik ve uygulama açısından son derece verimli geçtiğini ifade etmiş; Türkçe’nin yabancı dil olarak öğretimine ilişkin bilgi ve deneyimlerine katkısının olduğunu akademik ve mesleki gelişimlerini desteklediğini belirtmişlerdir. Bu eğitimin yalnızca dil öğretimine katkı sağlamakla kalmayıp, Türkiye ile Kazakistan arasındaki kültürel etkileşim ve kültürlerarası iletişimi artırdığını da vurgulamışlardır.

Türkçe’nin uluslararası alandaki öğretimini desteklemek ve bu alanda model teşkil etmek amacıyla düzenlenen bu proje, Kazakistan ve Türkiye arasındaki kültürel bağları güçlendiren önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir. Katılımcılar, iki ülke arasında dil ve kültür alışverişini artırmaya yönelik bir platformun oluşmasından duydukları memnuniyeti dile getirmiştir. Projenin, gelecekte benzer iş birliklerine öncülük edeceği ve Türkçe’nin uluslararası öğretiminde yenilikçi yaklaşımları teşvik edeceği öngörülmektedir.

Қазақстанда Түрік тілін оқыту сертификаттық бағдарламасы аяқталды

Ибн Халдун университеті мен Әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті бірлесіп, 2024 жылдың 4-29 қараша аралығында Түркия Республикасы Шетелдегі түріктер және туыс халықтар басқармасының (YTB) қолдауымен өткізілген кәсіби даму бағдарламасы табысты аяқталды.  

Түрік тілін халықаралық деңгейде оқыту әдістемесін дамыту және Түркия мен Қазақстан арасындағы мәдени байланысты нығайту мақсатында ұйымдастырылған оқу бағдарламасында цифрландыру, жасанды интеллект және заманауи оқыту әдістемелері туралы семинарлар ұйымдастырылды. Онлайн және офлайн форматта өткізілген бағдарлама соңында қатысушылар 80 сағаттық халықаралық сертификатқа ие болды.  

Қатысушылар бағдарламаның кәсіби және академиялық дамуларына елеулі үлес қосқанын атап өтті. Бұл жоба екі ел арасындағы тіл және мәдениет алмасуын арттыруды көздейді.

Fotoğraflar