Yükleniyor, lütfen bekleyiniz.

KAZAKİSTAN’DA TÜRKİYE TÜRKÇESİ ÖĞRETİMİ EĞİTMEN EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMI

13.09.2024

Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde eğitici eğitimlerine duyulan ihtiyaç, alana dair yoğun talep Türkiye’de gerçekleştirilen öğretici eğitimlerini, sınırları aşmış olan coğrafyalarda da gerekli kılmıştır. Bu doğrultuda Kazakistan’da Türkiye Türkçesi eğitimi veren öğretim görevlilerine yabancı dil olarak Türkçe öğretimi eğitici eğitimi verilmesi planlanmaktadır. Program ile öğreticilere Türk dilinin öğretim tekniklerini hem günümüz teknolojisini hem de akademik çalışmaları etkileşimli kullanarak standart bir öğretim planı kazanımıyla aktarmak hedeflenmektedir. Gerçekleştirilecek olan sertifika programı neticesinde kültürlerarası etkileşimin artırılması da hedefler arasındadır.

 

Başvuru Kriterleri:

Bu programa Kazakistan’daki üniversitelerin Türkçe ile ilgili programlardan (Türkoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Türkçe Öğretmenliği, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, vb.) mezun olanlar ve bu programlardaki lisansüstü öğrencileri ile alanda eğitim veren öğretmenler katılabilir.  Katılımcı başka bir dil programından mezun ise Yunus Emre Enstitüsü veya Türkiye’deki üniversitelerin Türkçe dil öğretim merkezlerinden alınmış C1 düzeyinde dil yeterlilik belgesi beyan etmesi gerekmektedir. Kontenjan 30 kişi ile sınırlıdır. Katılımcıların başvuru kabul koşulları, koordinatörlük tarafından değerlendirilerek onaylanacaktır. 

*Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının başvurusuna açık değildir.

Takvim:

 

Başlangıç ve Bitiş Tarihleri: 04.11.2024 –29.11.2024

 

Eğitim Süresi ve Saati: 4 hafta – 80 saat (60 saat teorik ders / 10 saat video ders izleme / 10 saat örnek ders anlatımı)

 

Ön kayıt: https://forms.gle/XWUwvae9cKkUhW9FA 

 

Eğitimin Gerçekleşeceği Yer: Programın ilk üç haftalık teorik kısmı çevrimiçi olarak Zoom üzerinden (04.11.2024-22.11.2024), bir haftalık uygulama kısmı yüz yüze Kazakistan’da Al Farabi Kazak Milli Üniversitesi’nde (25-29.11.2024) gerçekleştirilecektir. Çevrimiçi eğitimler Canvas ve Zoom platformları üzerinden yürütülecektir.

 

Ders Başlangıç ve Bitiş Saatleri: 15.00-18.00 (Türkiye saati ile)

 

Sınıf Gözlemi: Toplam 10 saat sınıf gözlemi yapılacaktır. Katılımcılar, kendilerine tanımlanan video ders kayıtlarını asenkron olarak izleyerek verilen görevleri yerine getireceklerdir.

 

Örnek Ders Anlatımı ve Uygulama: Katılımcılar kendilerine bildirilen tarih ve saatte, belirli bir konuyu/beceriyi/kazanımı sunmak üzere hazırlanır. Öncesinde derste uygulayacakları ders planını detaylı bir şekilde yazılı olarak eğitmenleri ile paylaşırlar. 4. Hafta yüz yüze gerçekleştirecekleri bu sunum sırasında eğitmenler gözlem yapar ve rapor tutar. Ardından bu raporlar değerlendirilerek sonuç katılımcılar ile paylaşılır.

 

Devam Zorunluluğu: Çevrimiçi derslerde %80, sınıf gözlemi %80 devam zorunluluğu vardır.

 

Sınav: Teorik dersler ve uygulamalarda devam zorunluluğunu sağlayan katılımcılara çoktan seçmeli bir sınav uygulanacaktır. Programı başarıyla tamamlama notu 70’tir. Bu sınavdan aldığı puan, katılımcının geçme notunu %40 etkileyecektir. Örnek ders anlatımının geçme notuna etkisi %40, derse katılımın geçme notuna etkisi %20’dir.

 

Sertifika / Belge: Toplam kurs süresinin %80'ine devam sağlayan ve eğitim içeriğinde yapılan sınavlardan gerekli başarıyı sağlayan katılımcılar Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve İbn Haldun Üniversitesi TÖMER imzalı "Başarı Sertifikası" almaya hak kazanır. %80 devam şartını karşılamayan ve sınava girmeyen ya da örnek ders anlatımı uygulamasına katılmayan kişilere ise Katılım Belgesi verilir.

 

Ders Notları: Program boyunca çevrimiçi dersler kaydedilecek, video kayıtları katılımcılara açık olacaktır. Ayrıca program boyunca ders veren öğretim elemanlarının ders notları elektronik kitap haline getirilerek katılımcılarla paylaşılacaktır.

 

Ders Programı